Sorularla Tasavvuf Dervişlerin Halleri Ariflerden İnciler Manevi Gündem Hizmet - Denge Gönül Mekanları
2016-03-04 10:34:09 Yönetici 0 Yorum

HİCRİ YILBAŞI VE AŞURE GÜNÜ

TEBRİK 

“Gülistan Dergisi olarak, İslam Alemi’nin Hicri yılbaşını tebrik eder, yeni yılın hayırlara vesile olmasını, Allah Teâlâ Hazretlerinden niyaz ederiz.”

Hicri Yılbaşı 

(4 Kasım, Pazartesi)

Resulullah sallallahu aleyhi vesellemin Mekke'den Medine'ye hicretini başlangıç alarak, kameri aylara göre ilk defa İslamî tarihini (takvim usulünü) başlatan, Halife Ömer b. Hattab radıyallahu anhudur.

Hz. Ömer, Sahabeler ve devlet ricaliyle istişare ederek, miladi 622'ye denk gelen hicret hadisesini, İslâm tarihinin başlangıcı olarak kabul etmiştir. Böylece, hicretin yapıldığı yıl birinci yıl olmak üzere, hicri-kamerî (ay takvimi) yıl ortaya çıkmıştır.

Muharrem ile başlayıp Zilhicce ile sona eren hicrî-kamerî senenin ayları şunlardır: Muharrem, Safer, Rebîulevvel, Rebîulâhir, Cemâzilevvel, Cemâzilâhir, Receb, Şâban, Ramazan, Şevvâl, Zilkâde, Zilhicce… 

Hazreti Ömer radıyallahu anhunun vefatından sonra da bu uygulama devam ettirilmiştir. Bu sene, Hicri Yılbaşı, miladi olarak 4 Kasım, Pazartesi gününe denk gelmektedir. 


Aşura Günü 

(13 Kasım, Çarşamba)

Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Aşura Günü’dür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi Aşura Günü’nün de diğer günler içinde daha mübarek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. 

Muharrem ayının Allah katında da çok seçkin bir yerinin olduğunu Fecr Sûresinin ikinci âyeti olan “On geceye yemin olsun” ifâdelerinden öğrenmekteyiz. Tefsirlerde, bu on gecenin Muharrem'in Aşura’sına kadar geçen gece olduğu beyan edilmektedir.(*) Cenâb-ı Hak bu gecelere yemin ederek, katındaki kıymete işaret etmektedir.

Aşura Günü, Muharrem ayının 10. günüdür. Miladi olarak bu sene 13 Kasım, Çarşamba gününe denk gelmektedir. Aşura Günü’nde Cenâb-ı Hak, on peygamberine, on çeşit ikramda bulunmuş ve kudsiyetini artırmıştır. Bu günde oruç tutmak çok faziletlidir. 

Ebu Katade radıyallahu anhu der ki, “Resulullah sallallahu aleyhi veselleme Aşura günü oruç tutmanın hükmü sorulunca şöyle buyurdu: ‘Geçmiş senenin günahına kefaret olur.” (Müslim)

Aşura orucu, sünnet-i müekked olduğu için tutmaya özen göstermek lazımdır. Yalnız, bu orucu tutarken, bir gün öncesiyle ya da bir gün sonrasıyla tutmak gerekir. Çünkü Yahudiler, sadece Aşura Günü oruç tuttukları için onlara muhalefet etmek lazımdır.

Yine, çoluk çocuğu için sadaka niyeti ile alış veriş yapmak, alimler tarafından bol sevaplı bir amel olarak kabul edilmiştir.

Ayrıca, bugün bol sadaka vermek de diğer günlerde sadaka vermekten faziletlidir. Bir hadisi şerifte, Rasulullah sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Aşura günü verilen bir dirhemlik sadakaya, yedi yüz bin dirhem gibi sevap verilir.” (Taberani)

Elmalılı Hamdi Yazır, “Hak Dini Kur ân Dili”, c. 8, s. 5793.

GÜLİSTAN

Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yap

2016 Zümra İlim | All Rights Reversed.
Web Tasarım: Markalize