Sorularla Tasavvuf Dervişlerin Halleri Ariflerden İnciler Manevi Gündem Hizmet - Denge Gönül Mekanları
2016-03-04 10:36:44 Yönetici 0 Yorum

KADİR GECESİ 23 TEMMUZ 2014

Tebrik

23 Temmuz Çarşamba gününü 24 Temmuz Perşembe gününe bağlayan gece, bin aydan daha hayırlı olduğu haber verilen Kadir Gecesi, 28 Temmuz Pazartesi de Ramazan Bayramı’nın ilk günüdür. Gülistan Dergisi olarak, yeryüzündeki tüm mümin kardeşlerimizin Kadir Gecesini ve Ramazan Bayramını tebrik ederiz. Allah-u Zülcelâl, hayırlarından hakkıyla istifade etmeyi hepimize nasip eylesin. 

Öyle kıymetlidir ki…

Kadir Gecesi, bin aydan hayırlı olması hasebiyle beş mübarek geceden en faziletlisidir. 

Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi vesellem, hadis-i şeriflerinde; “Kadir gecesi, içinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.” (Tirmizi) buyurmuşlardır.

Bu gecenin çok kıymetli ve bin aydan daha hayırlı olmasının sebebi, hiç şüphesiz insanlık âlemini küfürden imana, cehaletten hidayete, zülumâttan nura kavuşturan, tarihin en önemli olayı, dünyanın gidişatının seyrini değiştiren, kurtuluş reçetesi Kur’an-ı Mübin’in Peygamberimiz, Nebiy-yi Muhterem Muhammed Mustafa aleyhissalâtu vesselâma, bu geceden itibaren inmeye başlamış olmasıdır.

Bu geceyi kıymetlendiren diğer önemli bir husus da bu gece yapılan ibadetlerin diğer gecelerde yapılan ibadetlerden ve amellerden kat be kat kıymetli olmasıdır…

İbni Kudame “el-Muğni” adlı eserinde Kadir Gecesi’nin kıymetine şu sözlerle dikkat çekmiştir: “Kadir gecesinde, bir kere Kadir suresini okumak, başka zamanda Kur’an-ı Kerim’i hatim etmekten daha sevaptır. Kadir gecesinde bir tesbih (Subhanellah), bir tahmid (Elhamdulillah), bir tehlil (Allah-u ekber) söylemek, yedi yüz bin tesbih, tahmid ve tehlilden kıymetlidir. Bu gece, koyun sağımı müddeti kadar (az bir zaman) namaz kılmak, ibadet etmek, bir ay bütün geceleri sabaha kadar ibadetle geçirmekten daha kıymetlidir.” 

Hangi günde aranmalıdır?

Allah-u Zülcelâl, sadece gerçekten Allah’ın rızasını dert edinenlerin bulması ve değerlendirmesi için Kadir Gecesi’ni gizlemiştir. Kadir Gecesi’nin Ramazan ayı içerisinde aranması gerektiği hususunda da âlimler ittifak etmişlerdir. Fakat Ramazan ayının ilk onunda mı, ikinci onunda mı yoksa son onunda mı olduğu konusu ihtilaflıdır.

Bunların yanında en kuvvetli görüşlere göre Kadir Gecesi, Ramazan’ın son günlerinde aranmalı, bilhassa Ramazan ayının son on gününde ve yirmi birinci, yirmi üçüncü, yirmi beşinci ve yirmi yedinci gibi tek gecelerine dikkat edilmelidir. En kuvvetli görüşe göre de Ramazan ayının yirmi yedinci gecesidir.

İbn-i Abbas radıyallahu anhu ve bazı Sahabelerin görüşü 27. gecedir. Ekseriyet bu görüşte ittifak etmiştir. Seleften Ahmed İbn-i Hanbel, Ebu Hanife gibi birçokları da bu görüşü benimsemişlerdir. 

GÜLİSTAN

Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yap

2016 Zümra İlim | All Rights Reversed.
Web Tasarım: Markalize