Güncel Fetvalar İnanç Esasları Temel Dini Bilgiler Namaz Hocası Edep - Adap Faydalı Yazılar Gönül Sohbetleri Dua
2016-03-29 13:23:20 Yönetici 0 Yorum

‘DUAM KABUL OLMADI!’

Soru: Allah-u Zülcelal'in, Kur'an-ı Kerim’de duaların kabul olunacağına dair vadi vardır. Fakat “Bazı kimseler dua ediyoruz, ama dualarımız kabul olmuyor” demektedir. Bunun sebebi nedir?

Ebu Hureyre radıyallahu anhudan rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyurmuştur: “Sizden her birinizin duası isti'cal (acele) edilmedikçe kabul olunur. ‘İnsan (acele eder de) dua ettim de kabul olunmadı’ der. Bundan dolayı, umudunu keser ve artık dua etmeyi de bırakır.” (Müslim)

Bu hadis-i şeriften de anlaşıldığı gibi demek ki kulun, gönülden isteyerek Allah-u Zülcelâl'e teslim olması gerekmektedir. Allah-u Zülcelâl geç verir, hemen verir ya da vermez. Bu O'nun bileceği iştir.

Allah-u Zülcelâl, kendisine dua eden kulun duasını kesinlikle kabul eder. Fakat duanın kabul edildiği, hemen o anda belli olmayabilir. Bu duanın kabul edildiği, bir süre sonra ortaya çıkabileceği gibi bazen de onun kabul edildiği ahirette ortaya çıkabilir.

Bir kul: “Allah-u Zülcelal'e dua ettim, bana cevap vermedi” derse, hayâsızlık ve edebsizlik etmiş, bilmeyerek yalan söylemiş olur. Bir kul: “Ey Allah'ım!” diye münacat ettiği vakit, Allah-u Zülcelal'in kuluna gerçek icabeti: “Lebbeyk!” olur. Yani “İstediğini işittim” demektir. Allah-u Zülcelal'in icabetinden maksat, bir hacetin üstün bir şekilde görülmesi demek değildir. Kul, Allah-u Zülcelal'e: “Ya Rabbi! Bana şunu yap, bunu yap!” der, Allah-u Zülcelâl: “Peki, fakat Ben, bunu sana lüzumlu bir vakitte yaparım” buyurur.

Bu vakit, ya dünyada veya ahirettedir. İşin bu tarafı, Allah-u Zülcelal'in bileceği bir iştir. Yalnız, şu cihet iyi bilinmelidir ki Allah-u Zülcelâl her duaya daima: “Lebbeyk!” der. Aynı şekilde, daima istek ve dilekleri karşılar. Hiçbir kimse yoktur ki, ilahi çevre ve azamete başvursun da haceti görülmeden eli boş dönmüş olsun. Çünkü o öyle bir çevredir ki, orada “ikramcıların İkramcısı” bulunmaktadır. Böyle büyük bir Zat, bir kimseyi geri çevirir mi?

Kaynak: Seyda Muhammed Konyevî; Günümüz Meselelerine Fetvalar, Reyhanî Yayınları, 2004, İstanbul.


GÜLİSTAN

Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yap

2016 Zümra İlim | All Rights Reversed.
Web Tasarım: Markalize