Güncel Fetvalar İnanç Esasları Temel Dini Bilgiler Namaz Hocası Edep - Adap Faydalı Yazılar Gönül Sohbetleri Dua
2016-03-29 14:14:07 Yönetici 0 Yorum

DOĞUM KONTROLÜ

Cinsi temas esnasında, erkeğin geri çekilerek meninin dışarı akıtılmasına “Azl” denir. Azl, İslamın ortaya çıktığı dönemlerde gebeliği önleme usulerinden idi. Hz. Peygamber (a.s.v)’in bu konu da izin verdiği rivayet edilmiştir.

Nitekim, Cabir (r.a) şöyle anlatmıştır;
“Kur’an-ı Kerim nazil olurken biz azl ederdik bu durum Hz. Peygamber (a.s.v)’e ulaştığı halde bizi nehy etmedi.” (İbn-i Mace)

Buradaki azl’ın manası cinsel ilişki esnasında meniyi dışarı akıtmaktır. Cumhur-u ulemaya göre kadının rızasıyla azl mubah kabul görülmüştür. Kadının rızası olmadan azl yapılması ittifakla mekruhtur. Boşalması, çocuğun meydana gelmesi için bir sebebtir. Kadının da çocukta hakkı vardır. Azl yapılmak suretiyle kadının çocuk sahibi olma ihtimali kaybolur. Nitekim İbn-i

Ömer (r.a)’den rivayet edilen bir Hadis-i şerifte Hz. Peygamber (a.s.v) şöyle buyurmuştur;
“Hür kadından azl yapmak, onun izni olmadıkça nehy edilmiştir.” (Beyhaki)

Bazı Hanefi ulemaları; bir özüre dayandığı halde kadının izni olmadan azlin caiz olduğuna hükmetmişlerdir. Bu da uzun bir yolculukta ya da Darü’l-Harbde olması dolayısıyla çocuğu için endişe etmesi veya karısı kötü huylu olduğu için boşamak isteyipte azl yapmaması halinde hamile kalmasından korkması gibi özürlerdir.

Zerkeşi şöyle demektedir
“Azilde olduğu gibi zaman zaman gebeliği geçici olarak önleyici ilaç kullanmak caizdir. Ancak gebeliği tamamıyla önlemek maksadıyla tedavi olmak caiz değildir.”

Buna göre, Tenasül organın görevine tamamıyla son vermek için tedaviye başvurmak caiz değildir. Nitekim Sa’d ebi Vakkas (r.a) şöyle anlatmıştır;

“Hz. Peygamber (a.s.v), Allah’a kulluk maksadıyla daimi surette evlenmeyi terketmek isteyen Osman bin Ma’zun’un dileğini reddetti. Eğer izin verseydi bizde kendimizi iğdiş edecektik.” (Buhari, Müslim, Tirmizi, Nesâi)

Alimler, erkek ve kadını tamamen kısırlaştırmak, ameliyatla tohum yollarını bağlamak suretiyle gebeliğe mani olmaya serahaten haram demişlerdir. Çünkü bu insan fıtratına aykırı bir uygulamadır. Ama kadının hamile kalmasından dolayı öldürücü veya çocuklarına ve torunlarına veraset yoluyla intikal edecek bir hastalık meydana gelmesi bir zaruret halidir.

Alimler böyle bir durumda kadının tamamen hamile kalmasını ortadan kaldırmayı caiz görmüşlerdir.

Hülasa; Belirli bir müddet için hamileliği geciktirmek maksadıyla ilaç kullanmak caizdir. çocuğun olmaması için bir çok yöntemler vardır. Anne hayatına zarar verecek yöntemlerden kaçınmak lazımdır. Mesela bazı doğum kontrol haplarının kanser hastalığına sebebiyet verdiği söylenmiştir. Böyle zarar verici ilaçları kullanmak caiz değildir.


GÜLİSTAN ARAŞTIRMA SERVİSİ

Yorumlar

Hiç yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yap

2016 Zümra İlim | All Rights Reversed.
Web Tasarım: Markalize